poniedziałek, 3 lutego 2014

Najlepszy żurek z torebki- Żurek Winiary


Żurek Winiary

Cena: około 2 zł
Strona producenta: kliknij tutaj
Moja ocena produktu: 6/6 pkt

Żurek to nic innego jak zupa zakwaszona mąką żytnią. Charakteryzuje się lekko kwaskowym smakiem,a jej nazwa pochodzi od niemieckiego słowa sauer,czyli kwaśny.
Żurek to przysmak wielu państw słowiańskich. Zajadają się nim Polacy,Czesi czy Białorusini. Dodają do niej kleks śmietany czy mleka. Jedzą ją z kiełbasą,boczkiem,grzybami czy ziemniakami.

Smakowity żurek z mięsnym dodatkiem potrafi zaspokoić głód na wiele godzin. Jest dobrą alternatywą dla niedzielnego rosołu. Beż żurku wiele polskich rodzin nie wyobraża sobie także Świąt Wielkanocnych.

Nie każdy ma czas przygotować żurek tak jak to robiły nasze babcie. Zrobienie zakwasu wymaga od nas cierpliwości,gdyż taki zaczyn musi stać minimum 4-5 dni w ciepłym miejscu. Kto by tyle czekał? Ja na pewno nie,dlatego kupuję gotowy żurek w proszku,z którego gotuję moją ulubioną zupę.

Sposób przyrządzania podany na opakowaniu

W 750 ml zimnej wody wymieszaj sproszkowany żurek Winiary.Następnie zagotuj go i gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu.

Nie mam zastrzeżeń do konsystencji tej zupy,ani jej smaku. Żurek jest dobrze przyprawiony,bardzo ładnie pachnie i szybko znika z talerza:-)

Oczywiście do takiego żurku dodaję jeszcze wiele dodatków,między innymi białą kiełbasę i swojskie jajko. Nic nie zastąpi prawdziwego żuru na domowym zakwasie jednak Żurek Winiary to znakomita alternatywa dla osób zapracowanych,acz lubiących staropolskie,domowe potrawy.






1 komentarz:

  1. Jaką pustkę trzeba mieć w głowie, by w dobie chorób nowotworowych reklamować produkty naładowane chemią (np. wszelkie sztuczne wzmacniacze smaku i chemiczne aromaty). Skoro chcesz rujnować swoje zdrowie i marzy Ci się jakiś rak czy inne paskudztwo, to masz do tego prawo, ale nie namawiaj do tego innych!

    OdpowiedzUsuń