środa, 29 stycznia 2014

Pyszny i zdrowy-makaron durum

Zwykła pszenica czy pszenica durum? Jaki makaron wybrać? Który jest smaczniejszy,a który zdrowszy?


Pastani makaron durum świderki 500 g

Gdzie kupisz: sklepy Biedronka
Cena: około 3 zł
Moja ocena produktu: 6/6 pkt

Podróżując po świecie nie tylko zwiedzamy zabytki i wypoczywamy.Poznajemy również tradycję,kulturę i kuchnię tubylców. Poznajemy nowe smaki i z przyjemnością kosztujemy nieznane dla naszego podniebienia potrawy. Polacy pokochali kuchnię włoską. Któż z nas nie lubi pizzy czy spaghetti bolognese? Kuchnia włoska to przede wszystkim makarony. Polacy najczęściej wybierają świderki.Dlaczego? Nie wiadomo,może lubią ich kształt,który pasuję do sałatki czy zupy pomidorowej?
W zależności od zasobności naszego portfela możemy kupić dla siebie i rodziny makaron dobry i zdrowy durum lub taki zwykły-pełnoziarnisty. Który z nich jest lepszy? Oczywiście ten pierwszy. Dietetycy są ze sobą zgodni. Makaron z pszenicy durum jest najlepszy.Dlaczego i co to jest to "durum".Przeczytajcie

Kilka słów o durum

Twarda pszenica durum od wielu wieków jest uprawiana w Azji (szczególnie w Chinach) oraz na Bliskim Wschodzie. Mąka z pszenicy durum zwana semoliną ma więcej białka,tłuszczów,witamin i składników mineralnych niż mąka z pszenicy zwykłej. Makarony z pszenicy durum lepiej smakują i nie sklejają się podczas gotowania. Mąka durum dzięki zawartości luteiny,chroni przed działaniem wolnych rodników,które przyśpieszają starzenie się skóry i poprawia wzrok. 



Jak poznać czy makaron jest produkowany z pszenicy durum?

Na samym początku należy poczytać informacje na opakowaniu. Producenci zazwyczaj wyszczególniają na opakowaniu takie słowa jak "durum" czy "semolina". Makaron durum różni się od tego zwykłego kolorem. Jest bardziej żółty niż ten zwykły. Makaron z mąki pełnoziarnistej jest zazwyczaj biały, a nawet szary.

Makaron Pastani Premium z Biedronki produkowany jest z pszenicy durum oraz mąki. Oprócz tych dwóch składników nie zawiera niczego więcej.Ma on bardzo ładny,żółty kolor i jest bardzo twardy. Po ugotowaniu nie skleja się i nie robią się z niego przysłowiowe kluchy.Ponadto jest bardzo sycący,a jego cena też nie odstrasza,bo 3 zł za 500 g dobrego makaronu to nie jest zbyt dużo.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz