niedziela, 3 listopada 2013

Leczo z cukinią na jesienne chłody


Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to warzywo,które nie jest bardzo popularne w Polsce,a szkoda.To warzywo to istna bomba witaminowa.Zawiera w sobie cenne minerały i witaminy (między innymi witaminę B1,B2,C i PP).Jest bogata w potas oraz wapń oraz zawiera duże ilości wody,więc wskazana jest dla osób chcących zrzucić dodatkowe kilogramy.

Na jesienne chłody postanowiłam przygotować dla moich najbliższych leczo z cukinii.Takie danie rozgrzeje nasz organizm od środka,dostarczy nam witamin i ucieszy nasze podniebienie.

Potrzebne składniki:

cebula
papryka
cukinia
kiełbasa
pomidor
sól
pieprz
kostka rosołowa
woda
przyprawy do smaku
przecier pomidorowy

Ilość składników zależy od tego na ile osób przygotowujecie danie.Ja z dwóch papryk,pomidora,pół laseczki kiełbasy oraz jednej cukinii i cebuli przygotowałam danie dla trzech osób.



Wykonanie:

Cebulę obierz i posiekaj.Podsmaż w głębokim garnku wraz z odrobiną tłuszczu.Do pachnącej i złotej cebuli dodaj pokrojoną kiełbasę.Całość wymieszaj i przesmaż przez parę minut.Następnie dodaj pokrojoną w kostkę świeżą paprykę.Całość zalej wodą (około pół szklanki).Dodaj kostkę rosołową.Składniki duś pod przykryciem,aż papryka zmięknie.Następnie dodaj pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i pomidory.Danie duś przez około 10-15 minut,do momentu aż warzywa będą miękkie.Należy uważać,żeby cukinia się nie rozgotowała.Całość dopraw do smaku solą i pieprzem,oraz dodaj 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.

Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz