Nie wyobrażam sobie lodówki bez jogurtu greckiego. Dodaje go do tak wielu potraw,że trudno by było je wszystkie tutaj wymieniać. Zastąpił on w mojej kuchni tłustą i niezdrową śmietanę. Cenię go za to,że jest dobry w smaku,gęsty i zdrowy.
Moim ulubionym jogurtem naturalnym jest Jogurt typu Greckiego Tolonis.
Cena: około 2 zł
Gdzie kupisz: sklepy Biedronka
Moja ocena produktu: 6/6 pkt
Jogurt Tolonis dodaję do zup,sosów i sałatek. Dodaję go do mizerii lub mieszanego wiejskiego sera. Latem wrzucam do niego cząsteczki owoców np truskawek i mam smaczny jogurt owocowy bez zbędnych konserwantów.
Wiosna daje nam nieograniczone zasoby świeżych polskich warzyw. Ze smakiem na śniadaniową kanapkę możemy położyć plastry rzodkiewki,pomidora czy ogórka. Ja dodatkowo mieszam półtłusty ser z jogurtem greckim i dodaję do niego drobno posiekany szczypiorek. Jest smacznie,zdrowo i kolorowo.
Latem użyć go możemy do chłodników,które orzeźwią nas w czasie wielkich upałów.
Dip do placków ziemniaczanych na bazie jogurtu greckiego
2 duże korniszony
mały ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego
sól
pieprz
Pokrój w drobną kostkę kiszone ogórki,posiekaj czosnek. Całość połącz z jogurtem i dopraw do smaku.
Sałatka do obiadu z sałatą i pomidorem
sałata masłowa
pomidor
2 rzodkiewki
jogurt naturalny
sól
pieprz
Sałatę umyj,porwij na kawałki,które lekko odciśnij z nadmiaru wody.Do sałaty dodaj kawałki pomidora oraz posiekaną rzodkiewkę. Dodaj 2-3 łyżki jogurtu oraz przyprawy do smaku.
Możliwości użycia jogurtu greckiego jest tyle ile osób go posiada w lodówce. Zachęcam Was do eksperymentów z tym produktem.
Jogurt Tolonis nawet nie stał przy jogurcie greckim. To jest jakaś kremowa papka najbardziej podobna do Activia Danone.
OdpowiedzUsuńGrecki jogurt ma być brylasty, bardziej zbliżony do seraka, dużo lepszą konsystencję ma Grecki z Tesco, gorzej ze smakiem;]