środa, 5 marca 2014

Kuskus z kurczakiem i warzywami


W pogoni za zdrowym żywieniem postanowiłam przygotować dla rodziny danie składające się z warzyw,białego mięsa i kaszy kuskus. Potrawa moim skromnym zdaniem była bardzo smaczna i momentalnie znikła z talerzy. Jej przygotowanie nie było pracochłonne,a składniki potrzebne do przygotowania w niewielki sposób uszczupliły mój domowy budżecik:-)

Składniki:

pierś z kurczaka
czerwona lub żółta świeża papryka
1 duża marchewka
1 duża cebula
kasza kuskus
sól
pieprz
olej
bulion

Przygotowanie: 

Pokrój pierś kurczaka w paseczki,posól je i popierz. Odstaw na 10-15 minut i podsmaż na oleju bądź oliwie. Do smażącego się mięsa dodaj oczyszczoną i pokrojoną w cienkie paseczki paprykę oraz marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Dodaj także posiekaną cebulę. Całość smaż przez około 5 minut i zalej gorącym bulionem. Dopraw do smaku i duś do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugotuj kaszę kuskus wg przepisu na opakowaniu. Kurczak z warzywami podaj wraz z kaszą na jednym talerzu. Smacznego


Żeby było szybciej i wygodniej do przyrządzenia tego dania wybrałam kaszę kuskus,którą nie trzeba gotować. Wystarczy zalać ją osoloną wodą w stosunku 1:1 i odstawić na 5 minut. Błyskawiczna kasza kuskus Halina produkowana jest z wyselekcjonowanych ziaren pszenicy durum i poddawana wcześniejszemu gotowaniu na parzę,dzięki temu konsument nie musi gotować jej ponownie. Jest to produkt godny polecenia i wiem,że będzie gościł na moim stole.

Zachęcam Was do spożywania od czasu do czasu dań zawierających w sobie kuskus. Ta kasza jest bardzo zdrowa i zawiera duże ilości białka. Może być cennym produktem dla tych,którzy nie jadają mięsa.Dobrze smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Można przygotowywać ją w wielu wariantach,także podawać na słodko w formie deseru.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz